Online naailes 1: Wat heb je allemaal nodig?

Deze week start De Naaitafel met gratis online naailessen. Deze naailessen zijn speciaal voor de beginnende naaister geschreven.

 


Heb jij ook een naaimachine op zolder staan? Misschien van je oma geweest of ooit eens eentje gekocht, maar nog nooit wat mee gedaan? En wil je beginnen met naaien, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken?

 

Lees dan snel verder! In de eerste online naailes van De Naaitafel lees je wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met naaien. 

 

Naaimachine en handige accessoires

Er zijn enorm veel verschillende naaimachines. Het ene merk is kwalitatief beter dan het andere, maar dat zie je ook terug in de prijs. Wanneer je net begint, heb je geen uitgebreide en dure machine nodig. Ga je wat dikkere stoffen gebruiken, dan heb je wel een wat zwaardere naaimachine nodig.

Mechanische versus elektronische naaimachines

Er zijn mechanische naaimachines en elektronische naaimachines. De mechanische naaimachine is een traditionele naaimachine. Vroeger zat hieraan een soort slinger, die tegenwoordig vervangen is door een motor. 

Een elektronische naaimachine is computergestuurd en heeft meestal een beeldscherm. Hierdoor heeft een elektronische naaimachine meer gebruiksgemak. Met één druk op de knop selecteer je de gewenste steek of een stekenpatroon. Hiertegenover staat wel dat de reparatiekosten hoger uitvallen. 

Hoe werkt een naaimachine?

Iedere naaimachine werkt op zijn eigen manier. Hoe je de draad moet inrijgen en hoe je een steek selecteert of de steekbreedte of -lengte verandert, lees je in de gebruiksaanwijzing van je machine. 

 

Naaimachine accessoires

Bij je naaimachine zijn meestal spoeltjes, naaivoetjes en naalden meegeleverd. 

 
  • Naaivoetjes
    Met verschillende voetjes worden naaitechnieken eenvoudiger, sneller, professioneler en zijn er meer mogelijkheden in het naaien van verschillende technieken. Het standaard naaivoetje gebruik je het meest en gebruik je voor simpele naaiprojecten.
 
  • Spoeltjes
    De draad op het spoeltje zorgt voor de onderste draad van je stiksel. Bij je naaimachine zitten standaard een aantal spoeltjes, maar je kunt ze ook los kopen. Spoel altijd dezelfde kleur en kwaliteit garen op het spoeltje als je gebruikt voor de bovenste draad in je naaimachine.  
  • Naalden
    Een naald is belangrijk en ingewikkeld want voor iedere stof of toepassing is wel een naald te koop. Dus een naald is meer dan alleen een metalen staafje met een scherpe punt en een oog voor de draad.
    De bovenkant van de naald heet de kolf. De kolf heeft een platte kant voor het gemakkelijk inzetten in de naaimachine. Op de kolf kun je aflezen welke dikte de naald heeft. De schacht is het volgende deel van de naald. Hier zie je aan de voorkant van de naald een lange gleuf en aan de achterkant een korte. Als je verschillende typen naalden met elkaar vergelijkt, zie je dat de gleuf aan de achterkant niet altijd even lang is. Aan het einde van de schacht zit de naaldpunt. De punt is niet altijd gelijk, dit is afhankelijk van het type naald. Ook de punt is bij elk type naald verschillend.
    Voorbeelden van verschillende type naalden zijn jeansnaalden, jerseynaalden, stretchnaalden, leernaalden, tweelingnaalden, enzovoort.
    Als beginnende naaister heb je voor simpele naaiprojecten van een gemiddelde katoen genoeg aan gewone naaimachinenaalden met een dikte van 80 of 90.

    Je hebt ook gewone naalden nodig. Deze gebruik je om met de hand te naaien (bijvoorbeeld om een knoop aan te zetten). Handig om verschillende lengtes en diktes in huis te hebben.

Stof

Stof heb je in vele soorten. Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen. Zo draagt katoen heel comfortabel en kan het veel vocht absorberen. Polyester is vormvast en gemakkelijk in onderhoud. Zo droogt het snel en hoef je het niet te strijken.

Neem voor je eerste naaiproject gewone katoenen stof (niet te dun). Deze stof is het gemakkelijkst te verwerken.

Voordat je iets van de stof maakt, is het slim om de stof te wassen. Zo voorkom je dat je project als het klaar is en je het de eerste keer wast, gaat krimpen en vervolgens niet meer past. Of dat kleuren op elkaar afgeven, als je contrasterende kleuren gebruikt. Gooi bijvoorbeeld ook wat azijn erbij om kleuren te fixeren.

 

Naaimachinegaren

Ook garen is er in veel verschillende soorten. Kies een kleur die goed bij je stof past. Om dit te beoordelen, kun je het beste een stukje garen van het klosje afrollen en de draad enkel over de stof leggen. Neem bij twijfel de lichtste kleur. 

Voor je allereerste naaiprojecten gebruik je bij voorkeur garen met polyester erin. Dit garen breekt namelijk minder snel.

 

Rijggaren

Rijggaren gebruik je om het patroon door te slaan (lussen) of om lagen stof tijdelijk aan elkaar te naaien (met de hand). Naderhand moet je het altijd nog met de naaimachine stikken. Als je ervoor zorgt dat je net naast de lijn waarop je wil stikken rijgt, kun je het rijggaren gemakkelijk verwijderen. Als je over de rijgdraad stikt, is het een hele klus om dit rijggaren allemaal weer weg te krijgen.

 

Strijkplank en strijkijzer

Je naaiwerk komt er net wat mooier uit te zien, wanneer je de stof van te voren, maar ook tussendoor goed strijkt. Strijk naden plat en/of open. Het komt er niet alleen mooier uit te zien, maar strijken versterkt ook het stiksel.

 

Kleermakerskrijt

Met kleermakerskrijt kun je gemakkelijk markeringen op stof aangeven. Je gebruikt het bijvoorbeeld bij het overnemen van het patroon op de stof. Je kunt stukjes krijt kopen, maar er is ook krijt in potloodvorm verkrijgbaar. Net wat je handig vindt.

Eventueel kun je ook een gewoon grijs potlood gebruiken. Neem dan wel een zacht potlood, omdat dit het beste kleur op de stof afgeeft. 

Er is ook een verdwijnstift op de markt. Wat je met deze stift op de stof tekent, verdwijnt na verloop van tijd weer. Maar let op: als je je werkstuk niet dezelfde dag afmaakt, loop je het risico dat de lijnen die je met de verdwijnstift tekende niet meer te zien zijn!

Kopspelden

Kopspelden gebruik je om twee laagjes stof op elkaar te houden. Gooi beschadigde kopspelden, waar bijvoorbeeld een braampje aanzit, gelijk weg. Ze kunnen je stof namelijk beschadigen en lelijke haaltjes achterlaten.

Koop kopspelden met een glazen kopje in plaats van een van kunststof. De glazen kopspelden smelten namelijk niet onder je strijkijzer!

Je kunt kopspelden bewaren in het doosje waarin je ze gekocht hebt. Maar veel leuker is het om ze op je eigen gemaakte speldenkussen te prikken. Ook is er een handig magnetisch bakje/schaaltje verkrijgbaar.

 

Meetlint, centimeter en lineaal

Voor het afmeten van stof gebruik je een meetlint, ook wel centimeter genaamd. Zorg ervoor dat je er een hebt met aan de uiteinden metaal. Deze zijn het nauwkeurigst. Soms is voor kleinere stukjes stof een lineaal of geodriehoek handig. Een driehoekige lineaal is erg fijn wanneer je lapjes stof met een rechte hoek af wilt meten. Zo weet je zeker dat je hoek goed haaks is.

Stofschaar

Koop een goede stofschaar, waar je vervolgens alleen stof mee knipt. Ga je er ook papier mee knippen, dan wordt de schaar bot en komt slecht door stof heen.

Een goede stofschaar knipt de stof terwijl de onderkant van de schaar op de tafel rust. Hij ziet er dus net even anders uit dan een gewone schaar. 

 

Patroonpapier

Patroontekenpapier is doorzichtig. Je kunt er dus het patroon mee van een patroonblad overnemen. Daarna knip je het uit (niet met je stofschaar!) en leg je het op de stof.

 

Tornmesje

Met een tornmesje kun je gemakkelijk een stiknaad uithalen. Je hoopt dus dat je dit gereedschap niet vaak nodig hebt, want het betekent meestal dat je iets verkeerd deed en weer opnieuw moet beginnen. Schaam je niet, het overkomt iedere naaister meerdere malen!

Fournituren

Fournituren zijn alle extra spullen die je bij het naaien nodig hebt. Denk aan biaisband, knopen, lint, vlieseline, fiberfill, klittenband enzovoort. 

Ik stel het op prijs als je me laat weten wat je van deze online naailes vindt. Je kunt je vragen, aanvullingen of opmerkingen hieronder kwijt. Je kunt ook via het formulier met mij contact leggen.

 

In de volgende online naailes leg ik uit hoe een naaimachine werkt en naai je je eerste proeflapje.

 

Nieuwe naaitips direct in je mailbox

* indicates required

Dit zal je ook interesseren:

Zelf maken: paspelband
Zelf maken: paspelband
Wat zijn al die tekens op je patroon?
Wat zijn al die tekens op je patroon?
Alles over naaimachinenaalden
Alles over naaimachinenaalden
Online naailes 2: Hoe werkt een naaimachine?
Online naailes 2: Hoe werkt een naaimachine?
Online naailes 4: Je eerste rits!
Online naailes 4: Je eerste rits!

Reactie schrijven

Commentaren: 54
  • #1

    Hanneke (zondag, 22 juni 2014 17:40)

    Dag Marleen, ik ga het doen! Leren naaien! Ik heb 0 ervaring, maar heb al een beetje op je site gelezen en het staat erg duidelijk beschreven. Dus dat moet lukken. Stap voor stap. Even mama vragen of ik haar naaimachine mag lenen...

  • #2

    Marleen @De Naaitafel (woensdag, 16 juli 2014 00:18)

    Hoi Hanneke. Wat leuk dat je wil leren naaien. Ik hoop dat mijn online naailessen je een goede basis kunnen geven!

  • #3

    Rhea (maandag, 29 september 2014 15:09)

    Hallo Marleen,

    Ook ik heb geen ervaring, maar heb gisteren op mijn verjaardag een naaimachine gekregen. Het doel is om vooral kleding van mijn kinderen te herstellen simpele aanpassingen aan bijv gordijnen te kunnen doen.

    Je site ziet er super uit, de eerste les heb ik net doorgenomen en alles wordt heerlijk uitgebreid en duidelijk omschreven!
    Groeten van Rhea

  • #4

    Peter (dinsdag, 13 januari 2015 17:27)

    dat staat prima omschreven Marleen, daar komt een leek als ik wel mee verder. Binnenkort snel starten op de naaimachine van mijn dochter.
    groet Peter

  • #5

    daphne (woensdag, 16 september 2015 11:22)

    Hallo Marleen, wat onwijs leuk dit, goed geschreven, volgens mij gaat dit me lukken. Ben een totale leek en moet eerst een (tweedehands) naaimachine aanschaffen. Heb je suggesties waar ik op moet letten?
    Groeten,
    Daphne

  • #6

    Katrien (dinsdag, 26 januari 2016 22:25)

    Hoi Marleen,
    Ik wil al even leren naaien en heb net een machine aangeschaft. De info hier vind ik zeer bruikbaar, duidelijk en overzichtelijk. Heel erg bedankt daarvoor.

  • #7

    Marleen @De Naaitafel (woensdag, 27 januari 2016 00:23)

    Dank je Katrien! Veel naaiplezier! ;-)

  • #8

    Marjolein (maandag, 08 februari 2016 10:52)

    Hi Marleeen,

    Ik heb net mijn eerste naaimachine gekocht.
    Dankzij deze lessen is het allemaal een stukje duidelijker..
    Even een algemeen vraagje. Is er online een goede winkel waar ik stof kan kopen in kleine aantallen?

    Alvast bedankt.

    Groetjes,

    Marjolein

  • #9

    Marleen @De Naaitafel (donderdag, 11 februari 2016 10:33)

    Beste Marjolein,

    Bedankt voor je bericht. Leuk dat je veel aan de website hebt.
    Ik heb geen specifieke online winkel waarbij ik mooie stoffen koop.
    Voor de mooiste kwaliteit ga ik zelf altijd naar Van Gool of Textielstad in Tilburg. Bij hen kun je ook online winkelen.

    Als iemand anders nog goede tips heeft hiervoor, graag hier delen!

  • #10

    Linda Repriels (zaterdag, 13 februari 2016 22:28)

    Hey Marleen,

    Een top site. Voor een echte beginner van nul zoals ik (zeg gerust een totale analfabeet op naaimachine gebied) is deze stap voor stap uitleg zeer goed.
    Ik ga het goed kunnen gebruiken om veel bij te kunnen leren.
    Dankjewel.
    Groetjes

  • #11

    LOUISDK (woensdag, 17 februari 2016 15:06)

    Ik heb niets van die dingen :(
    Wat nu gedaan?
    Toch bedankt voor jullie tips !!!
    Veel liefs
    Louis

  • #12

    Samantha (donderdag, 20 april 2017 20:09)

    Wat een fijne en duidelijke uitleg.. Ook ik wil graag leren naaien en hier in de buurt is geen naailes. Dit is ideaal, ik heb alle gereedschappen in huis en ga morgen na de markt kijken voor stof en dan zaterdag eens oefenen! Super bedankt dat je dit met ons wilt delen!

  • #13

    Marina (donderdag, 13 december 2018 19:12)

    Hallo Marleen,
    Jammer dat ik niet in de buurt woon, dus op naailes komen kan helaas niet.
    ik vind het wel leuk om van ervaren mensen wat kennis en handigheden op te pikken en te kijken of ik ook wat handigheden kan leren. Internet is wel een uitkomst voor veel dingen, met tips, blogs, filmpjes en allerlei wetenswaardigheden. Je wereld wordt er iets groter van,ook als je in je buurt niet echt voor les of hulp terecht kan.

  • #14

    Ellen (donderdag, 08 augustus 2019 15:12)

    Echt leuk opgezet deze lessen

  • #15

    Eliane (dinsdag, 03 september 2019 21:25)

    Hoi Marleen
    Heb je een tip voor het aanschaffen van een naaimachine? Ik zat zelf aan een singer start te denken, is dat een goede?

  • #16

    Ronielle (donderdag, 02 april 2020 10:37)

    Wat een leuke site!

    Ik ga vandaag een naaimachine ophalen. ik ga dan zeker naailes volgen via de site aangezien we niet echt de deur uit moeten gaan.


    Ik wil al een hele tijd kleding maken, vooral nu er een baby op komst is.

    Ik ben benieuwd hoe het zal gaan samen met deze site. ik heb er zin in

  • #17

    Cathelijne (zondag, 12 april 2020 13:24)

    Leuke, overzichtelijke les en mooi bij het begin begonnen. Wat fijn zou zijn is een lijstje met wat je nodig hebt om te starten. Als je de naaimachine van oma hebt (of zoals ik een van marktplaats) dan kunnen er nog wel eens dingen ontbreken. Dus wat voor voetjes, hoeveel naalden, hoeveel spoeltjes... Dat is net wat ik mis..

  • #18

    Niki (zondag, 23 augustus 2020 20:26)

    Hoi Marleen,
    Dank je wel dat je de tijd en moeite hebt genomen om je lessen zo uitgebreid en gratis! Op het internet te zetten. Ik heb al het eea aan ervaring, alleen miste ik de theorie en de basis nog. Ik begin altijd maar ergens aan en kom er dan later achter dat iets meer kennis wel handig is, haha. Nou ja, met de info op jouw site komt dat wel goed!

  • #19

    Martine (zondag, 01 augustus 2021 20:54)

    Beste

    Ik probeer mij in te schrijven, maar de suscribe knop werkt niet.
    Mijn email adres : martine.bouve@outlook.com
    met vriendelijke groeten
    Martine

  • #20

    Ludo (woensdag, 22 juni 2022 09:45)

    Grappig dat je over naai'ster' spreekt ;)

  • #21

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:22)

    1

  • #22

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:29)

    1

  • #23

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

    1

  • #24

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

    1

  • #25

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:31)

    1

  • #26

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:31)

    1

  • #27

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:32)

    0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z

  • #28

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:32)

    CO7RZOnx'; waitfor delay '0:0:15' --

  • #29

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:33)

    MK2aA5su') OR 507=(SELECT 507 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #30

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

    1

  • #31

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

    1

  • #32

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:35)

    1

  • #33

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:35)

    1

  • #34

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:36)

    1

  • #35

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:36)

    1

  • #36

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:37)

    1

  • #37

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:37)

    1

  • #38

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

    1

  • #39

    0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

    1

  • #40

    t59Z0Jm3') OR 73=(SELECT 73 FROM PG_SLEEP(15))-- (zaterdag, 13 augustus 2022 18:41)

    1

  • #41

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

    1

  • #42

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

    1

  • #43

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

    1

  • #44

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

    1

  • #45

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:44)

    1

  • #46

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:44)

    1

  • #47

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

    1

  • #48

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

    1

  • #49

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:46)

    1

  • #50

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:47)

    1

  • #51

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:47)

    1

  • #52

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:48)

    1

  • #53

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:48)

    1

  • #54

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

    1